Articles

Kako pravilno održavati nameštaj

by Ellie Northcott Writer

Sasvim sigurno većina odgovornih vlasnika nameštaja zna da sve što se prospe na tapacirani nameštaj treba odmah očistiti. To je potpuno ispravno i pruža najbolju šansu za uspešno otklanjanje fleka. Ali setite se svih onih užurbanih momenata kada jednostavno nije moguće odmah ukloniti fleku.


Brza pretraga interneta mogla bi Vas navesti da pomislite da se nikome nikada nije desilo da nešto prospe, a da pritom nije odmah našao vremena i da očisti prosuto. Da ste Vi i Vaš tapacir osuđeni na propast jer su se fleke već sasušile i da ništa (bar ništa manje od toga da izmislite vremeplov) ne može da Vam pomogne u toj situaciji. Šalu na stranu, uprkos stranicama i stranicama rezultata na internet pretraživaču, postoje stvari koje zapravo možete da učinite da popravite umrljani komad tapacira na Vašem nameštaju, čak i ako je od trenutka flekanja prošlo mnogo vremena.

Najbolja opcija je da angažujete profesionalce za dubinsko pranje nameštaja koji će brzo otkloniti nečistoće, a u međuvremenu, pokušajte sami pravilno da održavate nameštaj.

Za početak - Usisavanje

Tapacirani nameštaj treba često usisavati kako bi tkanina ostala u dobrom stanju i kako bi se sprečilo prodiranje prašine i mrvica u dublje slojeve nameštaja. U slučaju sasušene fleke, iznenađujuće je koliko obično usisavanje može da pomogne da stara fleka izbledi. Ovo bi uvek trebalo da bude prvi korak u saniranju ovakve vrste oštećenja tapacira, jer ne možete da znate sa kakvom tačno flekom imate posla dok ne uklonite gornji sloj suvih čestica. Proverite uputstva za čišćenje

Potražite etiketu na Vašem nameštaju i proverite instrukcije za njegovo čišćenje - ovo će Vas najbrže i najlakše dovesti na pravi put u otklanjanju fleke. Neki komadi nameštaja mogu se očistiti samo vodom, nekima su neophodna sredstva za čišćenje. Ako na Vašem nameštaju nema etikete i uputstva za čišćenje, što je često slučaj sa starijim nameštajem, napravite jednostavan mini test na skrivenom delu nameštaja, odnosno presvlake (tapacira). Najbolje je početi sa vodom, sirćetom i vodkom pre nego što se upustite u teža hemijska sredstva za čišćenje.


Pokušajte sa parom: Ukoliko Vaš nameštaj može biti očišćen vodom, kratak tretman parom će opustiti fleku i učiniti je malo “mekšom” i lakšom za uklanjanje. A pritom nije potrebno da posebno kupujete paročistač - možete koristiti peglu na paru ili električno kuvalo za vodu sa malim otvorom na vrhu (ukoliko je fleka postavljena uspravno).Prva faza čišćenja

Ovo je faza u kojoj prekrstite prste i nadate se najboljem - da je jednostavno rešenje ujedno i najefikasnije. Ako Vaš nameštaj može biti očišćen vodom, pomešajte mlaku vodu sa malo deterdženta za sudove, natopite sunđer, iscedite ga i blago tapkajte fleku. Nikako je nemojte trljati - u ovom trenutku je malo verovatno da će fleka prodreti dublje u tkaninu, ali trljanje može da istanji i rastegli tkaninu Vašeg nameštaja.

Zatim isperite sunđer od sapunice i koristite samo vodu kako biste (ponovo blagim tapkanjem) skinuli što više ranije nanetog deterdženta. Na kraju pritisnite fleku suvom krpom ili papirnim ubrusom.

S druge strane, ako Vaš nameštaj ne može da se čisti vodom, koristite čistu krpu blago natopljenu sirćetom ili vodkom, opet, blago tapkajući po mrlji. I ne brinite, miris i sirćeta i vodke će nestati kada se površina osuši.Druga faza čišćenja

Ukoliko nežnije čišćenje prve faze ne uspe, vreme je da se okrenete jačim hemijskim sredstvima za čišćenje. Svako sredstvo za čišćenje koje odlučite da koristite treba da bude testirano na diskretnom malom mestu na komadu tkanine nameštaja. Imajte u vidu i mogućnost da će različite vrste fleka (crno vino, kafa, čokolada...) zahtevati različita sredstva za čišćenje, ali uvek testirajte jedno po jedno sredstvo i nikada ih nemojte mešati.


Isperite i ponovite: Ako je Vaša “tvrdoglava” fleka preživela ceo navedeni proces čišćenja, koliko god to bilo iritantno i iscrpljujuće, ponovite ceo proces još jednom i šanse da dobijete željeni rezultat će biti mnogo veće.Sponsor Ads


About Ellie Northcott Freshman   Writer

8 connections, 0 recommendations, 22 honor points.
Joined APSense since, July 20th, 2019, From Atlanta, United States.

Created on Nov 12th 2019 04:27. Viewed 223 times.

Comments

No comment, be the first to comment.
Please sign in before you comment.