Articles

5 saveta za sigurnu vožnju tokom letnjih meseci

by Ellie Northcott Writer
5 saveta za sigurnu vožnju tokom letnjih meseci koje biste trebali znati

Saveti za letnju vožnju

Sad kad je leto napokon stiglo, možda biste želeli da izađete iz svojih domova i negde se provozate kolima. Međutim, pre nego što se smestite na vozačko mesto, morate imati na umu nekoliko stvari. U ovom tekstu ćemo pregledati pet sigurnosnih saveta koje biste trebali znati, od provera održavanja automobila do toga kako da se ohladite na dugim putovanjima.

1. Proverite pritisak u gumama
Iako možda o njima ne razmišljate svakodnevno, Vaše gume su četiri najvažnije karakteristike Vašeg automobila. Bez njih ne biste uspeli doći s jednog mesta na drugo, stoga je ključno da ih dobro čuvate tokom cele godine. Vaša je odgovornost kao vozača da osigurate da su Vaše gume u vrhunskom stanju, a takođe je važno da znate kako promena godišnjeg doba može uticati na Vaše točkove.

Na primer, da li ste znali da porast temperature tokom letnjih meseci može imati uticaja na pritisak u gumama? Za vreme toplog vremena ustanovićete da pritisak u gumama varira, a bez ispravnog pritiska u svakom od njih možete se izložiti riziku. Nepravilno naduvane gume utiču na Vaše rukovanje i prianjanje kada ste za volanom, što znači da možda nećete imati potpunu kontrolu nad svojim automobilom. Ovo može biti posebno opasno kada vozite velikim brzinama, stoga je ključno da proverite da li su Vaše gume ispravno naduvane pre nego što se ovog leta zaputite na put.

Provera pritiska u gumama je jednostavna i brza. To možete učiniti pomoću digitalnog merača pritiska u gumama - malog uređaja koji je umetnut u poklopac ventila svake gume. Merač meri gumu i pokazaće Vam treba li je naduvati ili ispustiti.

2. Izmerite dubinu šare
Kada merite pritisak u gumama, možda biste želeli iskoristiti i priliku za merenje dubine šare svake gume. Dovoljna dubina šare je od presudne važnosti kako biste bili sigurni da je Vaše vozilo sposobno za adekvatno prianjanje putu. Takođe, zakonom je određena adekvatna dubina šare, tako da na ovu stavku morate obratiti pažnju, ukoliko ne želite da platite novčane kazne.

Ako ustanovite da su Vam potrebne nove gume, možete je kupiti kod nas i doći do našeg auto servisa kako bismo ih ugradili i osposobili Vas za sigurno putovanje.

3. Isplanirajte unapred
Ako ovog leta nameravate krenuti na put, važno je da unapred isplanirate svoje putovanje. Kad vremenska prognoza pokazuje sunce i plavo nebo, mnogi ljudi žele da iskoriste lepo vreme u prirodi i zbog toga kreću na putovanje. Kao rezultat toga, dolazi do povećanja saobraćajnih gužvi. Dakle, ukoliko ste u mogućnosti, pomaže da se putovanje strateški isplanira.

Na primer, moglo bi vam biti korisno proveriti online planere puta za ažuriranje saobraćajnih uslova. Ovo će Vam pomoći da uštedite vreme i posavetovati Vas koje puteve treba izbegavati. Umesto glavnim putevima, možda ćete se odlučiti za neku alternativnu rutu kako biste lakše došli do svog odredišta.

saveti za letnju vožnju

4. Ostanite hladni
Kad je napolju toplo, nema ništa gore od kuvanja u autu. Na dugim putovanjima, ako niste oprezni, unutrašnjost vozila može postati jako vruća i neprijatna, što je loša vest za Vas i Vaše putnike. Ako vam je previše toplo, mogli biste ustanoviti da Vas od toplote hvata nesvest.

Da biste bili sigurni da Vam je prijatno i da se održavate budnim, uključite Vaš klima uređaj.
A ukoliko Vam je potrebno servisiranje ili dopuna klima uređaja Vašeg automobila, posetite nas u našem auto servisu. Tim naših stručnjaka će se postarati da ovo leto provedete na prijatnim temperaturama. 

5. Pijte dovoljno vode
Tokom toplih letnjih meseci ključno je da ostanete hidrirani, posebno ako planirate dugo putovanje automobilom. Ako to ne učinite, možda ćete početi da se osećate umorno i gubite koncentraciju, što nije dobro kada ste za volanom. Dakle, da biste osigurali da se najbolje osećate kad ste na putu, važno je da pijete puno vode.

Dok će Vaši putnici moći popiti gutljaj kad god žele, za vozača može biti teže da ostane hidriran. Da biste osigurali da unosite dovoljno tečnosti, trebali biste zakazati česta zaustavljanja. Ovo će Vam pružiti priliku da popijete piće, pojedete nešto i odmorite se pre nego što nastavite putovanje.

Važno je da bezbednost vožnje smatrate ozbiljnom tokom cele godine, uključujući i tokom letnjih meseci.


Sponsor Ads


About Ellie Northcott Freshman   Writer

8 connections, 0 recommendations, 22 honor points.
Joined APSense since, July 20th, 2019, From Atlanta, United States.

Created on Jun 24th 2020 05:17. Viewed 149 times.

Comments

No comment, be the first to comment.
Please sign in before you comment.