Articles

Alacsony vércukorszint értékek okai, tünetei, kezelési tippek

by TM Maria Be a king in your own kingdom

Az alacsony vércukorszint értékek kialakulhatnak spontán, de akár inzulinkezelésben részt vevőknél is, ha kevés a táplálkozással bevitt szénhidrát mennyisége, vagy intenzív fizikai megterhelés érte a szervezetet. Az alacsony vércukorszint könnyen kezelhető, ám mindenképpen odafigyelést igényel, ha pedig cukorbetegről van szó, akkor ennek hiányában akár eszméletvesztés és rángógörcs is bekövetkezhet. A magas ketonszint vizeletben arra utalhat, hogy a sejtek nem kapnak elegendő energiát, ezért a szervezet a zsírtartalékokat kezdi lebontani. Alacsony vércukorszintről egyébként akkor beszélhetünk, ha az 3,0 mm/l alá esik. Ezt hipoglikémia megnevezéssel is illeti a szakirodalom.

 

Az alacsony vércukorszint értékek okai

 

Cukorbetegek esetén a szükségesnél több gyógyszer vagy inzulin használata okozhat alacsony vércukorszintet. Fontos, hogy a szokásosnál ne egyenek az érintettek kevesebbet. Szintén jelentkezhetnek alacsony vércukorszint értékek a megszokottnál több fizikai aktivitás, torna esetén. Mivel a szervezet számára a glükózt a máj állítja elő, így minden olyan szer, ami a májműködést károsítja, hatással van a vércukorszintre is. Tipikusan ilyen az alkohol. Főként a tömény szeszes italok veszélyesek, azok közül is a pálinka és a vodka, ezek ugyanis alig tartalmaznak szénhidrátot, alkoholt viszont annál többet. A hasmenéses betegségek vagy akár a szélsőséges időjárási viszonyok is hatással lehetnek a vércukorszint lecsökkenésére, de cukorbetegeknél a forró fürdőzés vagy a szaunázás is előidézheti a kellemetlen, ijesztő tüneteket.

 


 

Milyen tünetekkel jár a hipoglikémia?

 

Amennyiben leesik a vércukorszint, akkor rendszerint azonos érzelmi és fizikai tünetek jelentkeznek az embereknél. Izzadás, remegés, fáradtságérzés tapasztalható, mely szapora szívveréssel, éhséggel, homályos látással és fejfájással társul. Mindez ingerültséggel és zavartsággal együtt is jelentkezhet. A legjobb tehát az, ha mindezeket megelőzzük. Fontos tudni, hogy az alacsony vércukorszint nem mindenkinél jár tünetekkel, vagy másként érzékelik az emberek azokat. Érdemes tehát rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintet. Az időnként, véletlenszerűen mért alacsony vércukorszint azonban nem tekinthető betegségnek akkor, ha nem társulnak a felsorolt tünetek hozzá. Cukorbetegként nagyon fontos, hogy legyen Önnél azonosító kártya, mely felhívja a figyelmet arra, hogy cukorbeteg.

 

Alacsony vércukorszint betegségből fakadóan

 

Vannak olyan megbetegedések, melyek alacsony vércukorszinttel járhatnak együtt. A rosszindulatú tumorok például inzulinszerű hatással bíró anyagot termelnek, így igyekeznek nagymennyiségű cukrot felvenni növekedésükhöz. Ilyenkor előfordulhat, hogy a páciens vérében alacsony az inzulinszint. A mellékvese elégtelenség esetén kiesnek a vércukrot emelő hormonok, tehát szintén alacsony vércukorszint tapasztalható.

 

A tünetek nem feltétlen alacsony vércukorszintre utalnak

 

A hipoglikémia tünetei rendszerint a vegetatív idegrendszer aktiválódásának következtében jelentkeznek. Fontos tudni, hogy ilyen panaszokat például a pánikbetegség, a depresszió és az érzelmi labilitás is kiválthatnak. Ilyenkor nem éhgyomorra tapasztalhatóak a panaszok. Mielőtt azonban tumoros megbetegedésre gyanakodnánk, vagy úgy vélnénk, pánikroham-szerű élményben volt részünk, érdemes tudni, hogy az alacsony vércukorszint akár egészen egyszerűen a kimaradt étkezésnek, az intenzív sportolásnak, vagy a nem megfelelően megválasztott diétás étrendnek is lehet köszönhető.

 


 

Az öndiagnózis helyett érdemes figyelni a szervezet működését, és többször mérni a vércukorszint értékeket. A szakember felkeresése mindenképpen megnyugtatóan hat az érintettekre, és ha kiderül, hogy 2-es típusú cukorbetegségről van szó, vagy valamilyen életmódbeli változtatás lenne szükséges, akkor jobb erről előbb tudomást szerezni, ezzel megindulva az életmódváltás felé vezető úton. A kórtörténet ismerete nagyon fontos a szakember számára, hiszen így tud pontos diagnózist felállítani. A gyomor-és bélbetegségek kóros cukorfelszívódáshoz vezethetnek, így ha bármilyen ilyen probléma állt vagy áll fenn, arról is mindenképpen tájékoztassuk orvosunkat. 


Sponsor Ads


About TM Maria Senior   Be a king in your own kingdom

164 connections, 5 recommendations, 718 honor points.
Joined APSense since, May 29th, 2017, From Atlanta, United States.

Created on May 5th 2019 03:20. Viewed 1,070 times.

Comments

No comment, be the first to comment.
Please sign in before you comment.