Articles

Hisztamin tartalmú gyógyszerek: nem csak fejfájást okozhatnak!

by Bence Zalavari Lifestyle Manager

 

Az antihisztamin allergiára jó választás lehet, ám a leginkább természetes megoldásnak az egészségügyi problémát kiváltó alapanyag kerülése bizonyul. Nem csak ételeink és italaink fogyasztása járhat a szervezetben fokozott hisztamin felszabadulással, hanem egyes gyógyszerek is kockázati tényezőnek számítanak. Nagyon fontos, hogy ha hajlamosak vagyunk az elfogyasztottak kapcsán allergiás tüneteket produkálni, akkor a gyógyszerek alapanyagaival, összetevőivel kapcsolatban is célszerű elővigyázatosnak lenni.

 

Hisztamin tartalmú gyógyszerek a fájdalomcsillapítótól a vérnyomáscsökkentőig

 

A patikákban kapható receptköteles és recept nélkül elérhető gyógyszerek között is vannak olyanok, melyek például a füstölt húsokhoz, a kagylóhoz vagy a dióhoz hasonlóan allergiás reakciót váltanak ki. Jobb esetben csak viszketés, fejfájás, orrfolyás jelentkeznek, de a hányinger, hányás, hasfájás sem számítanak ritkának az érintettek körében. Sajnos akár nehézlégzés, szívritmuszavar is kialakulhatnak, sőt, asztmás rohamra is számíthatnak a súlyos tünetek között a páciensek. Ebben az a szomorú, hogy gyakran éppen a fájdalomcsillapítók, szívritmusszabályozók, érzéstelenítők és köptetők között találkozunk olyan készítményekkel, amelyek kiválthatják pont az eredeti tünetekhez hasonló panaszokat.

hisztamin tartalmú gyógyszerek

 

A hisztamin szintet növelő gyógyszere között ott szerepelnek azok a kontrasztanyagok is, melyeket röntgen, MRI és CT vizsgálat során szoktak beadni. A háziorvos sem véletlen kérdezi meg, hogy nem vagyunk-e allergiásak egyes antibiotikumokra, ugyanis közöttük is megtalálhatóak hisztamint tartalmazók. Az antidepresszánsok, vagy például a vízhajtók és vérnyomáscsökkentők körében is fellelhetőek ilyenek, ezért hisztamin allergiára hajlamosként ezt mindenképpen érdemes tudni.

 

Fókuszban az egészséges életmód

 

Bár a készítmények köre igen széles, de minden esetben az egyéni érzékenység és a hatóanyag szükségességének függvényében dönt az orvos arról, hogy mégis szükség van-e a készítmény szedésére, vagy annak valamilyen módon történő helyettesítése is elegendő lehet. Amennyiben van rá mód, akkor célszerű az egészséges életmód alapelveit szem előtt tartva megszüntetni az egészségügyi problémákat, hiszen ez rendszerint semmilyen mellékhatással nem jár. Ha mégis gyógyszerszedésre kerül sor, akkor készítménytől függetlenül csak és kizárólag annyit alkalmazzunk, amennyire ténylegesen szükség van.


hisztamin intolerancia
Alapvetően elmondható, hogy a táplálkozás megreformálásával egy sor egészségügyi kockázat kiküszöbölhető, és innentől kezdve megoldódik az a probléma, hogy beszedjük-e a hisztamin tartalmú gyógyszereket. Vannak, akik a húsmentességre esküsznek, mások a könnyű szárnyas húsokat még beiktatják étrendjükbe. A tojásfehérje, a füstölt, érett húsok és halak azonban mindenképpen kerülendőek akkor, ha a hisztamin allergia ellen is szeretnénk tenni. Bár a mediterrán diéta minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban, de az abban megtalálható tenger gyümölcseivel, kagylófélékkel és halakkal az érintetteknek célszerű óvatosnak lenni, ezek az alapanyagok ugyanis szintén képesek a szervezetben nagymennyiségű hisztamint felszabadítani.

 

Természetes gyógymódok

 

A hisztamin allergia nem olyan probléma, mellyel lehetetlen lenne együtt élni, ám fontos tudni, hogy az érintett alapanyagok, készítmények elkerülésével sokat tehetünk az életminőség javításáért. Fokozottan igaz ez akkor, ha nem csak fejfájással, hányingerrel reagál szervezetünk a hisztamin jelenlétére, hanem akár nehézlégzés is társul hozzá. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az életmódváltás és a hisztamin tartalmú gyógyszerek kiküszöbölése jó választásnak bizonyul, de fontos az is, hogy szükség esetén akár szakemberrel, dietetikussal konzultálj az étrend összeállításának érdekében. Amennyiben tisztában vagy azzal, hogy egyes gyógyszerek korábban már okoztak kiütést, viszketést, hányingert, akkor mindenképpen tájékoztasd arról orvosodat, így más alternatívát keres majd például egy bakteriális fertőzés kapcsán. Sokszor a természetes gyógymódok is megoldást kínálhatnak akkor, ha szeretnénk a hisztamin tartalmú gyógyszerek helyett mellékhatások nélküli gyógymódot találni.

 

egészséges életmód

 


 


Sponsor Ads


About Bence Zalavari Junior   Lifestyle Manager

4 connections, 0 recommendations, 14 honor points.
Joined APSense since, June 12th, 2019, From Budapest, Hungary.

Created on Jun 12th 2019 08:59. Viewed 820 times.

Comments

No comment, be the first to comment.
Please sign in before you comment.