Articles

Perhiasan jed moden untuk semua

by Sribin Saadong I love to shop online
Seorang tukang emas dari Singapura menyebarkan sayapnya ke sisi Tambak untuk mempamerkan perhiasan jed moden, menulis Aznim Ruhana Md Yusup

Ketika saya bertemu Choo Yilin di Kuala Lumpur baru-baru ini, tukang emas Singapura dengan jenama eponimnya memberi saya beberapa hadiah. Salah seorang daripada mereka adalah Gula Jawa Almond rapuh dari sebuah syarikat yang dipanggil Peruntukan. Sekiranya anda mahukan tawaran di jwellery dan ocassion, sila semak semua jenama terkini dengan tawaran hebat di Farfetch Malaysia dan dapatkan diskaun semasa memohon farfetch promo code malaysia 

Peruntukan adalah pembuat makanan ringan dan bumbu di negara kota, yang menawarkan barang-barang seperti kek, chutneys dan sambal. Ini semua sangat tradisional dan biasa tetapi produknya dinaikkan ke tahap baru dengan bahan-bahan baru dan berkualiti, serta pembungkusan moden.

"Yang rapuh adalah produk tandatangan mereka tetapi mereka telah sejak ditutup dan anda tidak dapat mencari ini di mana-mana lagi," kata Choo dengan sedih.

Barang kemas dan halus tidak sama tetapi seperti Peruntukan, Choo Yilin adalah sebahagian daripada produk warisan - jed dalam kesnya.

Tetapi Choo tidak merasa teruja dengan feng shui atau aspek jed yang bertuah, tidak juga dia suka mineral berharga semata-mata untuk sifat estetiknya.

"Perkara terakhir yang kami mahukan adalah untuk orang yang mengatakan kami pakar dalam jenis-A jadeite dan berlian. Ia tidak tepat tetapi ia tidak memberitahu keseluruhan cerita, "kata Choo.

"Saya tahu jed memakai Cina yang lebih tua kerana feng shui - untuk mendapatkan lebih banyak wang atau bernasib baik. Tetapi untuk diri saya dan semua orang dalam pasukan saya, kami tidak berhubung dengannya. "

Sebaliknya, Choo membuat perhiasan jed yang moden, cantik dan tidak dibebankan oleh mana-mana kuasa mitos yang sepatutnya.

Pada masa yang sama, dia tidak mahu tradisi dihormati dilupakan atau hilang, jadi kepingan jednya dilengkapi unsur-unsur budaya tertentu yang menjadikannya lebih bermakna.

"Apa yang kita lakukan adalah moden dan inklusif dengan apa yang boleh digunakan oleh jed kepada orang. Yang kedua kami membawanya semula dalam bentuk ini, semua orang mula menyambung dengannya kerana sudah biasa, namun tidak biasa.

"Reka bentuk yang kami buat mempunyai tema bunga ceri, buluh, jubin Peranakan dan rumah kedai. Ini adalah motif sejarah yang penting secara budaya. Ini memainkan peranan penting dalam DNA jenama kami, "kata Choo.

MILESTONES OF LIFE

Tahun lepas, Choo bekerja dengan kedai Singapura En Pointe untuk filem promosi Hari Raya.

Model mengenakan pakaian Raya oleh label Malaysia seperti Petra, Syomirizwa Gupta dan AfiqM yang membawa En Pointe mendapat aksesori dengan bangsawan jade, anting-anting dan kalung Choo Yilin.

Ada yang berasal dari koleksi Peranakan, yang mempunyai filigree yang diilhami oleh karya Nyonya kebaya. Ini dimatikan oleh batu permata berwarna termasuk kecubung hijau, kuarza meningkat dan topaz biru langit.

"Kami mempunyai banyak pelanggan Melayu dan Muslim. Mereka tidak mempunyai rujukan budaya dengan jed tetapi mereka membelinya kerana mereka suka estetika dan mereka berhubung dengan cerita, "katanya.

Choo juga mempunyai koleksi kebaya mandiri. The filigree pada kalung dan anting-anting dalam koleksi mengingatkan hems bersudut pakaian sementara gelang yang lebih mirip dengan sulaman.

Beliau mengetengahkan koleksi itu dalam kempen promosi baru-baru ini, yang juga merupakan kerjasama dengan En Pointe. Disebut Warisan di Jantung, kempen mempamerkan barang kemasnya di majlis perkahwinan.

Ditembak di Malaysia dengan bakat Malaysia, ia menampilkan penyampai TV Ain Edruce, ratu cantik Jane Teoh dan model Rita Suraya, memakai pakaian dari Nurita Harith, Fizi Woo dan Innai Red.

Siri ini termasuk acara nikah, upacara minum teh serta pandangan intim dua adik perempuan sebelum salah seorang daripada mereka berkahwin.

"Kami mahu menyerlahkan kasih sayang keluarga, bukan hanya yang romantis," kata Choo. "Barang kemas terikat kepada cinta dan perayaan kehidupan. Ini salah satu perkara yang mentakrifkan Choo Yilin sebagai kisah jenama, meraikan keluarga dan menunjukkan tradisi dalam cahaya baru. "

Cari jenama perhiasan teratas dengan harga yang paling murah di Charles and keith Malaysia.

Sponsor Ads


About Sribin Saadong Innovator   I love to shop online

13 connections, 0 recommendations, 54 honor points.
Joined APSense since, April 10th, 2018, From Kuala Lumpur, Malaysia.

Created on Jun 14th 2019 07:05. Viewed 637 times.

Comments

No comment, be the first to comment.
Please sign in before you comment.