Articles

Tipuri de aragaz pe care le poți cumpăra prin câteva click-uri

by Aurora Br. Consultant

Dacă te afli la prima achiziție de acest gen, bine ai venit în viața de adult. Sigur, un aragaz nu pare mare filosofie, doar părinții tăi au avut unul pe care l-au folosit câte 20 sau 30 de ani, așa că ce e cu toată oferta asta complicată?

Mai întâi, trebuie să știi că, la fel ca celelalte electrocasnice, și aragazurile au beneficiat de revoluțiile tehnologice. Nu mai există un singur fel de aragaz, cel clasic, cu patru ochiuri, pe gaz, pe care îl aveai în copilărie acasă. Acum, ai următoarele variante: un aragaz ieftin pe gaz, electric sau mixt?

Aragaz pe gaz


Modelul pe gaz oferă instant căldură ușor de controlat din buton, care tinde să se răspândească uniform la baza tigăilor sau oalelor și cratițelor. Costul de utilizare este mai mic decât la aragazul pe curent electric, dat fiind că gazul este mai ieftin. Pe termen lung, un aragaz pe gaz este aragazul mai ieftin.

Dezavantajele sale sunt distribuția inegală a căldurii, iar cuptoarele aragazurilor cu gaz nu sunt dotate în general cu ventilatoare, ceea ce face căldura să circule mai greu. Asta înseamnă că un cuptor cu gaz va fi de obicei mai fierbinte în partea de jos. Totodată, este mai greu de curățat decât un plitele ceramice sau cu inducție, care au avantajul că sunt plane. Instalarea unui aragaz pe gaz nu poate fi făcută de oricine, fiind necesare serviciile unui profesionist calificat acreditat.

Aragaz electric


La un aragaz electric, căldura se distribuie egal în cuptor. Totodată, la cuptorul unui aragaz electric puteți găti cu o combinație de căldură din partea de sus și din partea de jos a cuptorului, grătar și ventilator. În plus, un aragaz ieftin cu plită ceramică e mai ușor de curățat decât unul cu gaz.

Dezavantajul aragazului electric este că are un cost mai ridicat de utilizare. Curentul electric este mai scump decât gazul. Alt dezavantaj: plita se încălzește mai lent. Dacă tigaia este mai mare decât ochiul plitei, va dura mai mult pentru a o încălzi cu energie electrică decât cu gaz.

Plitele din sticlă prezintă risc de zgâriere, dacă nu ești suficient de atent la manevrarea vaselor de gătit. Mai mult, în funcție de tipul unei plite electrice alese, e posibil să ai nevoie de vase de gătit speciale.

Aragaz mixt


Aragazurile mixte pot avea plită electrică și cuptor pe gaz sau, mai des întâlnit, plită pe gaz și cuptor electric ventilat. Îmbină avantajele celor două metode de alimentare. Ochiuri alimentate cu gaz care încălzesc repede și ușor controlabil. Cuptor electric ventilat numai bun pentru copt.

Așadar, ce tip de aragaz sau plite electrice crezi că ți se potrivește?


About Aurora Br. Freshman   Consultant

10 connections, 0 recommendations, 37 honor points.
Joined APSense since, January 21st, 2018, From Bucuresti, Romania.

Created on Jan 30th 2019 03:53. Viewed 508 times.

Comments

No comment, be the first to comment.
Please sign in before you comment.