Articles

Oglinda moto bine reglata si aventura incitanta pe Transalpina

by Aurora Br. Consultant

Pregatiti-va pentru un nou sezon pe doua roti pe cea mai periculoasa sosea din Romania!

           

De curand, dupa lupte indelungi, Transalpina, cea mai pitoreasca, dar si poate cea mai riscanta si periculoasa sosea din Romania, si-a deschis “portile” pentru toti iubitorii motociclismului doritori sa ii exploateze, indreaproape, fabulosul traseu.

           

Zis si facut! In conditiile unui drum de o dificultate deosebita, este foarte important sa iti pozitionezi cat mai bine fiecare dintre cele doua oglinzi moto, astfel incat acestea sa iti ofere vizibilitate maxima si sa ai ochi de vultur pana si in curbele cele mai periculoase din pasul Urdele sau pe la Obarsia  Lotrului.

Dragoste de motociclist pentru Transalpina

           

Dupa lungi demersuri ale hotelierilor de la Ranca, dar si a reprezentatilor automobilistilor catre autoritatile locale pentru a deschide, in totalitate, Transalpina, iata ca visul a devenit realitate! Cea mai inalta sosea din tara s-a deschis, oficial, pe data de 4 iunie. Se poate circula lejer pe drumul asfaltat care urca pana la o altitudine record pentru tara noastra de 2145 m (Pasul Urdele), pe un drum care strabate Masivul Parang, Muntii Sureanu, Iezer, Muntinu sau Papusa.

           

Intre Novaci si Sebes, traverseaza grupa Muntilor Parang pe o distanta impresionanta, de nu mai putin de 137 de km!!! Transalpina se mai numeste si “Drumul Regelui”, caci legenda ne spune ca soseaua a fost construita in timpul domniei regelui Carol al II-lea, la ordinul acestuia.

           

Intr-o alta legenda, istoria Transalpinei dateaza chiar din perioade stravechi, acesta fiind plasata pe vremea cuceririi dacilor de catre romani.

Pante abrupte: reglati bine oglinda moto!

           

Inainte de a porni la drum, te sfatuim sa iti reglezi bine fiecare oglinda moto. Nu uita ca, pe traseu, vei avea de abordat pante abrupt inclusiv serpentine, cu vizibilitate foarte redusa, in care orice miscare facuta nesabuit ar putea fi fatala. Mai mult, nu uita si de faptul ca, pe culmile Muntelui Papusa, vantul bate, de regula, cu o viteza ametitoare.

           

Pe unele portiuni, autoritatile care au responsabilitatea administrarii drumului nu au montat inca parapeti de protectie, iar soseaua nu este marcata, iar indicatoarele lipsesc aproape cu desavarsire din unele zone. Pornind fie de la Novaci, fie de la Obarsia Lotrului, ai parte de o priveliste impresionanta, adevarata Transalpina, care, pe o portiune de aproximativ 30-40 de km, urca serpuit uneori in panta cu o inclinatie mai mare de 10%, catre Pasul Urdele, pe crestele muntilor.

 

De la Pasul Urdele catre Ranca, soseaua coboara serpuit catre un loc ideal de odihna, relaxare si, bineinteles, o zona de admirat peisajul.

           

La debutul verii, carosabillul nu asigura, totusi, aderenta la un nivel foarte bun, din cauza noroiului si a ploilor inca prezente in aceasta perioada. Pe unele portiuni, asfaltul este deteriorat, din pacate, plin de gropi sau santuri, asa ca nu trebuie sa te lasi pacalit daca ai de gand sa mergi cu o motocicleta sportiva. Adeseori, aceste santuri apar mereu dupa o curba cu vizibilitate redusa.

             

De asemenea, atentia trebuie sa fie sporita in special la orele diminetii, cand zonele umbrite de copaci raman umede dupa roua diminetii.

 

O lectie de retinut despre Transalpina, care este valabila pentru orice drum de munte. Indiferent de perioada anului si de prognoza meteo, ia-ti la tine echipament care sa tina la frig si la ploaie! In cel mai bun caz, costumul de ploaie va ramane în bagaj. Dar la munte, mai ales la altitudini mari, vremea se poate schimba foarte repede. Pot fi, de exemplu, perioade cu 7 grade si ploaie pe Transalpina, in conditiile in care la baza drumului sunt peste 25 de grade si soare.


About Aurora Br. Freshman   Consultant

5 connections, 0 recommendations, 23 honor points.
Joined APSense since, January 21st, 2018, From Bucuresti, Romania.

Created on Jun 24th 2019 03:06. Viewed 55 times.

Comments

No comment, be the first to comment.
Please sign in before you comment.