Articles

Cum diferentiem o garnitura cilindru noua de una second hand

by Aurora Br. Consultant

Sfaturi utile pentru cumparaturi avantajoase

Dealerii de piese de schimb pentru motocicleta activeaza pe piata autohtona in fiecare regiune a tarii. Acolo regasesti o gama completa seturi de ganitura cilindru, un element si accesoriu esential pentru cilindrul motorului tau. La o privire de ansamblu, garnitura cilindru este responsabila pentru buna etanseitate a cilindrului.

Ce este si cum functioneaza un cilindru motor?

Cilindrul motor, este spatiul de lucru pentru desfasurarea ciclului motor, unde pistonul (unul sau doua) se deplaseaza in interiorul lui intr-o miscare rectilinie - alternativa.

Acest spatiu este practicat in blocul motor in momentul turnarii blocului motor, fiind inamovibil sau poate fi construit separat, fiind un cilindru ca piesa demontabila.            

Cilindrul motor se obtine prin turnare din fonta aliata, fiind prelucrat in partea interioara foarte fin, pana la obtinerea unei suprafete interioare dorite.

Cilindrii amovibili au in exterior canale destinate etansarii spatiului de racire cu lichid. Cilindriia se monteaza in bloc prin presare, avand suprafete de ghidare in acest scop.

In cazul motoarelor cu racire cu aer, camasile cilindrilor au in exterior nervuri de intarire si aripioare pentru marirea suprafetei de racire. Ele sunt montate între carter si chiulasa cu prezoane sau suruburi, care sunt fixate imprejurul cilindrilor din carter la chiuloasa.

Cilindrii nedemontabili sunt de tip umed, iar camasile de cilindri demontabile pot fi de tip umed sau uscat. Numerotarea cilindrilor se face de la volant sau din partea opusa a acesteia.

Numarul cilindrilor poate fi par sau impar. Cilindrii motorului sunt montati in blocul cilindrilori sau in carter perpendicular (90º) pe direcția axei arborelui cotit.

Dupa pozitia si unghiul intre axele cilindrilori, motoarele se clasifica in mai multe tipuri de motoare.

Despre garnitura cilindru

Capul motorului protejeaza toate camerele de ardere in același timp. O piesa din aluminiu sau fonta este plasata pe bloc; exista o garnitură speciala rezistenta la caldura intre ele. Acestea se numesc garnituri cilindru.

Acesta din urma ofera un sistem de etansare maxim. In unele cazuri, se aplica un strat suplimentar de etansant, care creste caracteristicile operationale ale garniturii.

In timpul reparatiilor curente sau majore, garnitura de sub cap trebuie schimbata. Nu este potrivita pentru reutilizare.

Partea din aluminiu este expusa influentelor la temperaturi ridicate, deoarece se potriveșste direct cu camerele de ardere. Amestecul de combustibil si aer in timpul exploziilor exercita, de asemenea, un efect de forta pe suprafata interioara.

Carcasa are gauri filetate. Insurubează bujii. Exista, de asemenea, gauri datorita carora arborele cu came isi îndeplineste operatiunile. In cazul sau, trebuie sa se  instaleze:

l  izolatori;

l  arcuri;

l  supape;

l  spalatorii de sprijin;

l  rulmenti de rotatie etc.

Cum deosebim o garnitura cilindru noua de una second hand?

Diferentierea intre o garnitura cilindru noua si una second hand este deosebit de importanta, mai ales ca pretul de vanzare poate fi, de foarte multe ori, inselator, insa, calitatea difera substantial.

In primul rand, o garnitura cilindru la mana a doua provine de la o motocicleta utilizata. Componenta a fost reparata, insa performantele ei nu mai sunt aceleasi.

Piesele moto contrafacute sunt un risc real atat pentru rider, cat si ceilalti participanti la trafic. Ele arata precum cele originale, dar au defecte evidente de fabricatie. In plus, piesele originale sunt testate pentru fiabilitate, iar cele care le imita nu sunt.

In schimb, o garnitura cilindru noua are inscriptionata data fabricatiei si numele producatorului. De aceea, este important sa urmaresti acesti indicatori in momentul in care faci achizitia si nu vrei sa iei plasa.

Piesa de schimb originala este o componenta moto ce respecta niște criterii cerute de producator si este validata de compania producatoare ca fiind a sa. Legal este definita drept „aceeasi piesa ca piesa din prim montaj, fabricata de un furnizor pentru constructor sau pentru reteaua sa proprie de distributie, sub rezerva respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, adica a dreptului asupra marcii, a dreptului asupra desenelor si modelelor si a dreptului de autor”.

Sta, deci, in puterea ta sa identifici corect acele garnituri cilindru originale si sa iei deciziile corecte pe cale de consecinta.

 

 


Sponsor Ads


About Aurora Br. Innovator   Consultant

10 connections, 0 recommendations, 63 honor points.
Joined APSense since, January 21st, 2018, From Bucuresti, Romania.

Created on Sep 29th 2020 17:23. Viewed 206 times.

Comments

No comment, be the first to comment.
Please sign in before you comment.