Articles

Toshiba dezvolta un algoritm ce poate concura usor cu un computer quantic

by Aurora Br. Consultant

Mare parte din problemele companiilor, la ora actuală, necesită analizarea unei cantități impresionante de informații pentru a găsi cea mai bună soluție posibilă, având în vedere anumiți factori. Ani de zile, computerul cuantic a reprezentat cea mai promițătoare soluție pentru rapiditate în calcul pentru anumite tipuri de probleme, însă compania japoneză, Toshiba, afirmă că, revizuind algoritmi clasici, a reușit să dezvolte un nou algoritm ce poate ajuta la obținerea de rezultate mult mai rapide.

Toshiba Satellite eMAG, cele mai tari oferte!

Ceea ce afirmă cei de la Toshiba este că algoritmul lor oferă o îmbunătățire de 10 ori față de un computer cuantic pentru o anumită clasă de probleme de calcul , fără a fi necesar un hardware sofisticat. Ba chiar, se spune că acest nou algoritm poate oferi avantaje asemănătoare unui sistem cuantic de calcul, în timp ce rulează pe servere digitale standard.

Algoritmul, dezvoltat de cercetătorii Toshiba, Hayato Goto și Kosuke Tatsumara, valorifică fenomene de bifurcație, procese adiabatice și procese ergodice pentru a găsi foarte rapid soluții aproximative extrem de precise pentru probleme complexe de optimizare combinatorie la scară largă. Pe scurt, poate veni cu cea mai bună soluție din multe altele posibile pentru o problemă complexă particulară.

Toshiba Satellite – oferte online

Algoritmul poartă numele de „Simulated Bifurcation Algorithm”, iar conform lui Hayoto Goto, își are inspirația din modul în care computerele cuantice pot trece eficient printr-o multitudine de posibilități. Cercetările pentru SBA, acest nou algoritm, au început în 2015, iar Goto a observat că adăugarea de intrări noi într-un sistem complex cu 100.000 de variabile, face ușoară rezolvarea acestuia în câteva secunde, cu un cost de calcul relativ mic. Acest lucru înseamnă că algoritmul celor de la Toshiba va putea fi folosit pe calculatoarele standard.


Această nouă descoperire este foarte importantă, iar pentru a face evident acest lucru, cei de la Toshiba au demonstrat anul trecut că SBA poate obține soluții foarte precise pentru o problemă de optimizare cu 2000 de variabile conectate în doar 50 demicrosecunde, sau de 10 ori mai rapid decât computerele cuantice pe bază de laser.

SBA este, de asemenea, extrem de scalabil, ceea ce înseamnă că poate fi făcut să funcționeze în grupuri de CPU-uri sau FPGA-uri, totul datorită lui Kosuke Tatsamura, cercetăror senior al Toshiba, specializat în semiconductori.

Toshiba Satellite – oferte la eMAG.ro

Companii mari precum Microsoft sau IBM se grăbesc să aducă pe piață un sistem cuantic viabil ce poate fi comercializat la scară largă, și deși se întrec pentru primul loc, toate aceste companii nu au obținut decât rezultate limitate ce rămân în continuare în laboratoarele acestora.

În tot acest timp, cercetători precum Goto și Kosuke, se întorc la noțiunile de bază și analizează algoritmi clasici pentru a găsi modalități prin care să îi îmbunătățească. Toshiba speră să utilizeze acest algoritm pentru optimiza operațiunile financiare. Acest sistem poate executa oportunități de arbitraj pentru valute în 30 de microsecunde. Suficient de rapid pentru a face trading-uri profitabile 90% din cazuri. Lucrând cu profesoniști din domeniul serviciilor financiare, compania japoneză speră să finalizeze o probă reală până la finele anului 2021. Interesul companiei Toshiba se extinde mult mai mult, compania căutând să își lanseze propria afacere de trading, unde să dovedească tehnologia înainte de a o vinde către instituții financiare.

Acest algoritm poate fi la fel de bine folosit pentru a calcula eficient rute pentru serviciile de livrare sau pentru dezvoltarea medicamentelor cu precizie moleculară. Cert este că, un astfel de algoritm și o astfel de tehnologie, vor îmbunătății anumite domenii, iar cum computerele cuantice se dezvoltă într-un ritm destul de încet, rămâne să ne bazăm pe astfel tehnologii ce au la bază algoritmi clasici.


About Aurora Br. Freshman   Consultant

6 connections, 0 recommendations, 34 honor points.
Joined APSense since, January 21st, 2018, From Bucuresti, Romania.

Created on Feb 13th 2020 10:36. Viewed 82 times.

Comments

No comment, be the first to comment.
Please sign in before you comment.