Articles

Hur man väljer rätt typ av matta

by Filip F. Chef

Som alla vet finns det mycket att prata om när det gäller mattor: användning, fibrer, stilar och mönster etc.

Mattor används överallt vi bor och arbetar. Du hittar det i de flesta hem, från den minsta stugan till glamorösa hem som regelbundet används för att underhålla många gäster. Mattor används också i höghus, kontorsbyggnader, kongresscenter, flygplatser och andra stora kommersiella anläggningar.

Mattor är inte bara snygga de fungerar också som isolering. Det hjälper till att hålla rum varmare på vintern och kallare på sommaren. Så mattor är bra i alla klimat. Dessutom minskar mattor ljudnivåer och dämpar buller. Detta gäller framför allt för heltäckningsmattor, men även mindre mattor som entrémattor eller de typ av stora mattor som används i vardagsrum.

Många tycker om att ha någon sorts matta i sina hem. En del vill ha mattor i vissa rum som sovrum eller vardagsrum. Det är helt enkelt en fråga om smak.

Vilka faktorer bör man tänka på när man väljer matta?

Oavsett vilken sorts matta det handlar om så behöver man tänka på vissa faktorer. Det här är bara några av de frågor som du bör funderar på.

Vad är syftet med mattan? Är det för att rummet ska kännas mysigt och mer ombonat? Är det en entrématta för att välkomna besökare till ditt kontor? I så fall kan ett bra alternativ vara att hyra entrémattor. Vill du ha mattor med lång eller kort lugg? Hur ofta vill du behöva tvätta eller rengöra mattan. Hur ser din budget ut?

När du väl har utvärderat dina behov så kan du fundera på saker som färger och mönster.  Det är också viktigt att du har budgeten klar för dig redan från början.

Vid köp av heltäckningsmatta behöver du tänka på hur den kommer att användas i olika delar av hemmet eller kontoret. Mattorna kommer i olika kvaliteter. Du kan exempelvis använda den bästa kvaliteten i trappor och i vardagsrum. Medelkvaliteten kan fungera i korridorer, hallar, vardagsrum och matsalar. Och du kan använda den lägsta kvaliteten i sovrum. De ser likadana ut för blotta ögat, men det gör skillnad för plånboken, utan att det påverkar upplevelsen.

Nästa område är material. Att välja rätt sorts material för din egendom och livsstil är avgörande för vilken prestation du får från din nya matta.

Mattor tillverkas av en mängd olika material: ull, nylon, polyester, bomull eller andra. Alla har fördelar och nackdelar. Ull känns mjukt och lyxigt. Dess fiberstruktur döljer smuts, men den får lätt fläckar. Den kommer i en mängd olika stilar och färger. Det är ett hypoallergeniskt material. Nylon och andra syntetiska material är ett bra allround material. Idag är nästan alla syntetiska fibrer fläckresistenta. Polyester har egenskaper som liknar nylon, men den har inte samma motståndskraft som nylon. Den stutsar inte tillbaka lika bra, från möbelmärken och liknande.

Nå har du fått lite att tänka på, eller hur? Så planera noga, utvärdera dina behov och välj rätt!


About Filip F. Junior   Chef

0 connections, 0 recommendations, 8 honor points.
Joined APSense since, June 29th, 2018, From Stockholm, Sweden.

Created on Sep 9th 2018 09:34. Viewed 55 times.

Comments

Maria P. Junior  Consultant
Intressant läsning! Jag visste inte att det var så mycket involverat i att välja matta.
Oct 12th 2018 07:13   
Please sign in before you comment.